Calla.cz / Úvod / Tiskové zprávy / Obce vzdorují plánům na geologické průzkumy pro úložiště

Obce vzdorují plánům na geologické průzkumy pro úložiště

30. 8. 2024
Tisková zpráva Platformy proti hlubinnému úložišti ze dne 30. srpna 2024

Platformu posílila obec Temelín

Již jeden a půl roku vzdorují obce, které se ocitly v hledáčku státu jako potenciální lokality pro vybudování konečného hlubinného úložiště vysoceradioaktivních odpadů, tomuto ohrožení.  Správa úložišť po tuto dobu usiluje o stanovení průzkumných území pro geologické práce ve čtyřech lokalitách - Březový potok v Pošumaví, Janoch u Temelína na Českobudějovicku, Hrádek na Jihlavsku pod Čeřínkem a Horka na Třebíčsku.  I pokud Ministerstvo životního prostředí povolení vydá, obce budou zvažovat své odvolání a případně se bránit i soudní cestou.

Teprve na stanoveném průzkumném území by SÚRAO mohlo provádět naplánované geologické průzkumy, mezi něž mají patřit i hluboké geologické vrty. Dnes se musí spokojit s pracemi jako je biologický screening nebo hydrologické mapování, které Správou najaté firmy mohou provádět v režimu geologického výzkumu. I tak na některých místech naráží na nesouhlasy majitelů pozemků, aby právě v jejich vrtech podobná měření probíhala, pokud výsledkem má být právě hlubinné úložiště.

Obranný postoj samospráv podporovaný spolky místních občanů posilují nesplněné sliby politiků o narovnání práv dotčených obcí při rozhodování o úložišti, rizika spojená s nesmyslným urychlením programu hledání úložiště a také zapomenuté prohlášení vlády, že bude posuzovat i jiná řešení, než je rychlé zavezení problémových odpadů pod zem.

Řady členů Platformy proti hlubinnému úložišti aktuálně rozšířila obec Temelín z lokality Janoch. Platforma tak nyní sdružuje 57 členů, z toho je 39 obcí a měst a 18 spolků.

Michael Forman, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti a starosta města Horažďovice řekl:Z toho, jak dlouho MŽP řeší povolení průzkumných území je vidět, jak je situace s přípravou a vybudováním úložiště komplikovaná a není možno ji nějakým způsobem urychlit, podcenit či dokonce ošidit. Při současném postupu MPO a SÚRAO při výběru však v obcích převládají velké nejistoty a pochybnosti o jeho správnosti, o čemž například svědčí i vstup obce Temelín do Platformy. Obec je přitom s jadernou energetikou úzce spjata již čtyři desítky let.“

Platforma proti hlubinnému úložišti usiluje o prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí. www.platformaprotiulozisti.cz

Další informace může poskytnout:

tel.: 724 181 019, e-mail: forman@muhorazdovice.cz